tiistai 8. lokakuuta 2013

entisaikaa etsimässä

 Vanhassa rakennuksessa oli avointen ovien päivä eli ovet auki. Tuumasin pistäytyä peremmälle. Rikkinäisen ikkunan laudalla vanha pölyttynyt ja hämähäkin seittien verhoama kuppi.

 

Hella oli melkein samanlainen oli lapsuuden kodissani.
Leivontapäivä uuniin pantiin puita ja se kuumennettiin kunnolla. Sitten suljettiin pellit ja himmenneen hiilloksen päälle nostettiin leivinpelti. Siinä ne leivät kypsyivät, joskus paloivat, joskus ei kunnolla kypsyneet. Mutta kaikki kelpasi nälkäisiin suihin .

 

Hellassa pidettiin tulta ja padassa keitettiin ruokaa, rinkilöitä nostettiin pois sopiva määrä niin että kattila upposi syvennykseen. Kun keitto alkoi kypsyä renkaat nostettiin paikalleen ja keitos jätetiin hautumaan levyn päälle tai  sivummalle. Samalla tulella pystyi valmistamaan monta ruokaa ja pitämään kahvipannua lämpimänä.


Lapsena paistettiin levyn päällä taikinasta tehtyjä käkälöksiä, niinkuin paksuja lettuja, ilman rasvaa. Ne kypsyi kuumalle rautalevyllä nopeasti. Kyllä maistui nälkäsessä suussa hyvälle.


Kamareissa oli uuni. Uunia lämmitettiin ja ne antoivat lämpöä huoneisiin.
Tutun näköinen esine, pyykkilauta. Tärkein osa siitä oli kadonnut. Keskiosa oli peltiä taikka lasia. Lapsuudenkodissa pyykit pestiin käsin tai saunan padassa. Joillakin oli varaa ostaa tälläinen hienous pyykin pesua helpottamaan.

Nämä oli oikeasti arvokkaita ja ne tehtiin käsitöinä. Tässäkin näkyy tekijän signeeraus.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti