perjantai 30. syyskuuta 2022

punertaa marjat pihlajan

”Pyhät on pihlajat pihalla, pyhät oksat pihlajissa,
pyhät lehvät oksasilla, marjaset sitäi pyhemmät.” mainitaan Kalevalassa.

Pihlajanmarjat ovat syksyllä ja talvisaikaan linnuille tärkeä ravinnonlähde. Marjat kelpaavat rastaalle, tilhelle, punatulkulle, taviokuurnalle ja monelle muullekin linnulle.
Pihlajanmarjat ei ole oikeastaan marjoja vaan hedelmiä.

keskiviikko 28. syyskuuta 2022

kukkasipulit maahan

     Jokohan ne voisi laittaa, no laitoin ne nyt kuitenkin, sinne mullan alle ne piilotin.


sunnuntai 25. syyskuuta 2022

vanha kivisilta

Kivisillan ikivanha maantie, jonka reunalla kasvoi yli sata vuotiaita kuusia.
Kuvien aikaeroa on vuos.

elokuu 2022
elokuu 2021

perjantai 23. syyskuuta 2022

kartanon menneisyys

Kartanon historia ulottuu 1600 luvun vaihteeseen. 
Se on Keravan vanhimpia tiloja, yhdessä Heikkilän ja Lapilan kartanon kanssa.
Nykyinen päärakennus on peräisin vuodelta 1809-1810 ja sen ulkoasu on vuodelta 1928


Pihalla aitauksessa on ollut lampaita ja tuttavallisesti ne tulivat aitauksen vierelle.
Kartanon pellot ovat näihin päiviin asti olleet viljelyksessä.

Navettarakennus on rakennettu vuonna1936

Kartanolla oli 1930 luvulla yli 400 hehtaaria maata, karjaa 70 nautaa, 12 hevosta, sikoja ja lampaita.
Sota-ajan jälkeen kartano joutui luovuttamaan maita karjalaisille ja muille maantarvitsijoille.
Maanviljelyksen edellytykset huononi 1960 luvulla ja kartano joutui edelleen luovuttamaan maita.
Kartano jäi kylmilleen, kunnes vuonna 1991 se siirtyi Keravan kaupungin hallintaan.
Pellot olivat vuokrasopimusviljelmällä näihin päiviin asti.


Kartanon mailta oli aikoinaan maantieyhteys Sipooseen. Keravanjoen ylittävä silta oli puusta rakennettu. Vuonna 1908 rakennettiin uusi silta ja nykyinen kivisilta valmistui vuonna 1908. Sillan kaiteista huokuu  menneisyys, ne ovat Keravan tiilitehtaan saviradan kiskoja.
Näkymä Keravanjoelle, paikka on ollut keravan suosituin kuvauskohde.

torstai 15. syyskuuta 2022

kahvi on kallista

Kahvi on melkein kaikille perustarvike. Sitä on melkein pakko juoda monta kertaa päivässä.
Suomalaiset käyttävät kahvia eniten maailmassa, suhteutettuna väkilukuun.
Kahvijauhetta kuluu vuodessa henkeä kohti 10 kiloa, ja kahvia n 4-5 kupillista päivässä.
Suomen suosituin kahvi on juhla-mokka.
Kahvin hinta on ollut jo vuoden päivät korkealla. Juhlamokan hinta on kaupassa 6,99 €. Tänään se oli tarjouksessa ja kaksi pakettia maksoi 9 euroa. Tässä kaupassa oli kahvimylly. Jos haluaa vastajauhettua kahvia, niin papukahvia löytyy hyllyltä.


lauantai 10. syyskuuta 2022

parvekekukkia

Kevättalvella laitoin kasvamaan keijunmekon siemeniä.  Keijunmekot on kukkineet alkukesästä alkaen ahkeraan. Purkissa oli useampi taimi.
Keväällä ostetut kärsimyskukat jotka on kukkineet lähes jatkuvasti.
Takana torpankukan sinisiä kukkia, sekä begonian mukulat, jotka ostin keväällä.
Lasitetulla parvekkeella kukat säilyy pakkasiin asti jonka jälkeen totuttelen niitä sisäilmaan.

lauantai 20. elokuuta 2022

valkosipulimarkkinat

Valkosipulimarkkinoilla oli kepeä  ja vilkas tunnelma.
Ilma oli kesäinen ja ihmiset olivat vapautuneet jo koronakurimuksesta.







keskiviikko 17. elokuuta 2022

kävin mustikassa

Kävi keräämässä ämpärin pohjalle mustikoita. Jonkin verran niitä vielä löysin..
Sitten tein mustikkakukkoa eli rättänää. Se on savolainen perinneruoka.
Taikina tehdään kuten normaalisti, mutta jauhoina käytetään pääasissa ruisjauhoja.
Paistetaan uunissa reilu puoli tuntia ja parhainta se on heti uunista otettuna.

lauantai 13. elokuuta 2022

näsinmäki porvoossa

Porvoon Näsinmäellä on isoja kalliolohkareita eteläisimpänä on näköalatasanne, josta näkee koko kaupungin, melkein merelle asti.
Sieltä voi nähdä vanhan kivikirkon ja keskustan kauppaliikkeet, porvoonjoen kalastajien majat sekä joella selaavat laivat ja veneet.




maanantai 8. elokuuta 2022

mustikoita ja mustikkakukkoa

Kävi keräämässä ämpärin pohjalle mustikoita. Jonkin verran niitä vielä löysin.
Sitten tein mustikkakukkoa eli rättänää. Se on savolainen perinneruoka.
Taikina tehdään kuten normaalisti, mutta jauhoina käytetään pääasissa ruisjauhoja.
Paistetaan uunissa reilu puoli tuntia ja parhainta se on heti uunista otettuna.