elämään ehtinyt

Synnyin maaseudulla sodanjälkeisellä vuosikymmenellä, pientilallisen perheen nuorimpana lapsena. Vanhempani oli neljänkymmenen, kun minä synnyin, äitini menehtyi sairaskohtaukseen kun olin alle kouluiän. Muutama vuosi äitini kuolemasta isä avioitui uudelleen.
Isä täytti silloin viisikymmentä ja äitipuoli oli samanikäinen lapseton leskinainen.
Mutta vähitellen tuli ongelmia. Vaimonsa onnen tiellä oli isäni lapset.
Lapset piti saada lähtemään kotoa maailmalle heti koulun päätyttyä.
Isosiskoni ja nuorin isoveljistäni oli päässyt töihin maalaistaloon ja vähän myöhemmin minäkin pääsin sinne kesän ajaksi. Sain osallistua heinäntekoon ja olla lehmipaimenena ja mitä maalaistalossa tehdäänkin. Olin talossa kesän ajan viikot ainakin kahtena tai kolmena kesänä ja joskus hiihtolomallakin. Mutta syksyisin palasin kotiin, sillä minulla oli vielä kansakoulua jäljellä. Maatalon emäntä oli iloinen ja mukava ja hän antoi jopa minulle taskurahaa.

Olin ehtinyt kiintyä äitipuoleen. Mutta vuoden parin kuluessa hän oli saanut tarpeekseen, olin vieraan naisen lapsi ja hän alkoi nimitellä minua ja kohteli minua väärin. En saanut opetella kotitöitä, siivoamista, leipomista tai ruuanlaittoa, hän teki kaiken itse, astioihinkaan ei saanut enää koskea. Hän uhkaili jättää isäni, koska ei kestänyt lapsia, ainakaan minua. Yritin olla mieliksi äitipuolelle ja unohtaa kiusaamiset. Mutta isäni ymmäsi tilanteen, pitääkseen vaimonsa oli kaikessa mieliksi hänelle ja samalla käänsi selkänsä lapsilleen. 

Kun olin 15v, minua painostettiin lähtemään kotoa ja isä järjesti minulle piikapaikan.
Kotiseudulta muutin pois 16 vuotiaana, enkä enää kotiseudulle palannut asumaan.
Minulla oli kymmenen markkaa ja junalippu pääkaupunkiin. Olin käynyt aikasemmin Helsingissä ja osasin siellä kulkea ja mennä siskoni asunnolle. Olin sen jälkeen lastenhoitajana.
Kun täytin 17 aloin seurustella vähän itseäni vanhemman pojan kanssa. Hän oli lähtemässä pian armeijaan ja halusi kihlata minut ennen sinne menoa.
Vuoden kuluttua kihlauksesta tulin yllättäen raskaaksi. Koska oli häpeä saada lapsi ennen naimisiin menoa, niin avioiduin 18 vuotiaana ennen lapsen syntymää.
Sen jälkeen anoppi, josta oli tullut läheinen, esitti, että muutamme hänen lähelle pohjois-suomeen. Asuimme sillä seudulla muutaman vuoden, kunnes muutimme takaisin pääkaupunkiseudulle.

Vuodet kulki kulkuaan, milloin nopeammin, milloin hitaammin ja vaikeammin.
Lapsistamme nuorinkin oli päässyt lähtemään maailmalle
Isäni ja myös äitipuoleni, kuin myös anoppini oli jo siirtynyt rajan tuolle puolen.
Tunsin helpostusta, nyt oli aikaa ajatella ja syventyä omaan elämäänsä.

Kävin kotipaikallani, vanhassa rintamamiestalossa jonka kamariin olin syntynyt. Talo oli tyhjentynyt jo vuosia sitten. Naulassa roikkui vanhoja isän vaatteita ja äitipuolen esiliina sekä ikivanhoja kengänronttosia. Nousin portuvasta pienen eteiskomeroin kautta huojuvia tikkaita pitkin ylös. Vintillä nukuimme aina kesäyöt siskojen ja veljien kanssa. Katselin vanhoja kortteja ja kirjeitä, jotka oli siellä olleet jo useamman vuosikymmenen vaateriepujen ja sahanpurujen seassa.

Kotikylässä asui pääosin maatalousväestöä, juopa rikkaitten ja köyhien välillä oli selvä. Maatilalliset oli vasten tahtoaan joutuneet luovuttamaan asutustiloja rintamalla olleille sekä siirtolaisille.
Vanhemmilleni myönnettiin parin hehtarin tila, jonne isä rakensi tyypillisen rintamamiestalon.
Meillä oli pieni navetta jossa pidetiin lehmää, mutta äidin kuoltua piti luopua lehmästä.
Äiti oli hoitanut kodin ja lapset, isän aika oli kulunut leivän hankintaan.

Emme kelvanneet maatalousväestön lasten joukkoon, olimme hylkiöitä. Kyläläiset piti meitä huono-osaisina, olimme laihoja ja huonosti puettuja ja äidin menetys lisäsi kurjuuttamme.
Isosisaruksia oli haukuttu ja kiusattu koulussa ja kiusaaminen tuli kuin perintönä myös minulle. Kiusaamiset, haukkumiset ja pilkkanimittelyt teki koulun käynnistä vaikeaa.
Koulumatka oli useiden kilometrien pituinen, usein talvella olin ihan palelluksissa.
Mutta tunteille ei ollut sanoja, eikä suruja surtu, sillä elettiin sodan jälkeistä vuosikymmentä.
Isä ei säälinyt, hän oli kovettunut talvisodan ja toisen maailmansodan taisteluissa.
Mitä arvoa oli pienellä ihmisellä, oli vain nälkäinen suu köyhässä ruokapöydässä.
Minulla oli ikävä äitiä, mutta opin peittämään ikäväni iloisiin nauraviin kasvoihin.

Sahanpurun seasta löysin vanhan valokuvan, siinä olen sen  kamarin ikkunan alla.
Vuosien aikana monet vanhat haavat jotka olin halunnut unohtaa tuli elävinä muistoihin.
Mieleni valtasi se pienen tytön suru, itkemättömät itkut ja menetykset.
Missä oli onnellinen lapsuus, missä huoleton nuoruus ja elämäni parhaat vuodet.

              
minä 9v