maanantai 20. kesäkuuta 2022

metsäkauris ja punkkien elämää

 Näillä seuduin näkyy kauriita. Kauris ei kuulu maamme alkuperäiseen luontoon, siitä johtuen sitä  vieraseläimenä.Vieraslajit joita maahamme on tuotu on valkohäntä-, täplä- ja myös metsäkauris. Vieraslajit ovat uhka alkuperäislajistolle. Kauriit lisääntyvät tehokkaasti ja levittäytyy laajalle alueelle. Etelä-Suomessa kauriit aiheuttavat haittaa maanviljelijöille ja ne käyvät myös ihmisten puutarhassa. Kauriskanta on lisääntynyt ja liikenteessä ne aiheuttavat keskimäärin 10 kolaria päivässä.
Ilman lisäruokintaa kauriseläimet ei selviäisi talvesta ja ne ruokailee mielellään ruokintapaikoilla.

Pahimpana kauriseläinten haittana on niiden levittämät punkit. Yhdessä kauriissa voi olla tuhatmäärin punkkeja. Nymfit tarttuvat ihmiseen kauriseläinten kulkemilla alueilla ja myös pihoilta joilla ne kulkee.
Punkeista noin 2% levittää vaarallista TBE-virusta. Sitäkin yleisempi borrelioosi, jota kantaa noin 15 % punkeista. Punkit ovat maamme vaarallisimpia eläimiä. Maastossa kulkiessa punkit leviää kauriitten kulkemilta reiteiltä ja poluilta, samalta polulta saa loppukesällä seuraa myös hirvikärpäsistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti