maanantai 24. kesäkuuta 2024

keskikesän kukka valkolehdokki

 Valkolehdokki kukkii juhannuksen aikaan. Laji on harvinaistunut asuinseudullani. Metsät joissa sitä on kasvanut on hakattu pois. Eräällä kasvupaikalla puut kerättiin alueelle, jossa valkolehdokki kasvoi. Vuosi sitten löysin sieltä yhden valkolehdokin, tänä vuonna en sitäkään, sillä puupinot rehevöittivät maata ja alue oli nyt heinien ja puskien valtaama.
Asuinseudullani tiedän useita paikkoja, joissa ennen kasvoi valkolehdokkia. Eräs puolivaloisa sekametsä, jossa valkolehdokkia oli useita esiintymiä. Metsä hakattiin noin kymmenen vuotta sitten ja alue puskittui. Valkolehdokit katosi. Palasin sinne vasta vuosien jälkeen ja onnistuin löytämään metsänreunasta kaksi kukkivaa valkolehdokkia. Ilahduin kovasti, sillä mistään muualta vanhalta kasvupaikalta en ole löytänyt tänä vuonna kasvia.
Valkolehdokki ei ole niin tarkka kasvupaikan suhteen kuin useimmat kämmekät. Se on levinnyt laajasti. Suurin uhka näyttää olevan metsien hakkaaminen ja siten puskittuminen. Kasvi jää muitten kasvien alle. Kuivassa maassa ne ei viihdy, ne tarvitsevat valoa.
Valkolehdokki on täysin rauhoitettu, sitä ei saa poimia, ei saa siirrellä eikä ottaa siemeniä.
Älä koskaan poimi luonnosta kukkaa jota et tunnista, sillä kasvi voi olla rauhoitettu.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti