maanantai 5. joulukuuta 2022

kaneli on monipuolinen mauste

Kaneli on jouluinen mauste, jota käytetään mausteena monissa erityyppisissä ruoissa.
Kanelitankoja käytetään myös jouluisissa asetelmissa koristeena.

Kassiakaneli  (Cinnamomum cassia) on Myanmarista peräisin oleva kolmemetrinen puu, jonka kuoresta saadaan kanelia. Kanelialdehydi antaa kanelille sen ominaisen maun ja tuoksun. Kassiakaneli sisältää myrkyllistä kumariinia, joka voimistaa kanelin aromia, ja sen vuoksi kassiakanelilla saadaan tuotteisiin voimakkaampi aromi kuin ceyloninkanelilla.  Kassiakanelissa kumariinia on yli 200-kertaisesti verrattuna ceyloninkaneliin.Turvallinen raja kassiakanelia on 5-7 mg tai teelusikallinen päivässä. Kassiakaneli on tavallisin kaupassa myytävä kaneli.

   

Ceyloninkaneli (Cinnamomum verum) on kanelipuiden sukuun kuuluva trooppinen puu, joka on peräisin Sri Lankan saarelta. Ceyloninkanelin nuorten versojen kuivatusta kuoresta jauhetaan mausteena käytettävää kanelia. Ceyloninkaneli on miedompaa, eikä liiemmin sisällä myrkyllistä kumariinia. Mitä miedommalta kaneli maistuu sitä vähemmän siinä on kumariinia.
Kahdessa Kuluttajan testaamassa kanelissa, Lidlin Kaniassa ja Urtekramin luomukanelissa, kumariinia ei ollut lainkaan. Ne ovat lajikkeeltaan ceyloninkanelia, joka on sopiva valinta kanelin suurkäyttäjälle. Lidlin Kania-kaneli sisälsi hiekkaa 1,8 prosenttia ja tuhkaa jota kanelissa on luonnostaan. (mukana teostovapaita kuvia)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti